«

»

okt 09

Hvad skal du gøre, når du får akut tandpine?

Tandpine er en af de værste smerter, man kan komme ud for. Mange finder det helt uudholdeligt at have ondt i tænderne. Når man har smerter i munden, kan man nemlig hverken tale eller spise – og det kan være svært at tænke på andet. Får man pludselig tandpine, er der derfor mange, der bliver desperate efter at lindre eller komme helt af med smerten. Der findes forskellige råd, som kan hjælpe med at dæmpe tandpinen. Dog bør man huske på, at tandpine ikke kommer af sig selv. Som oftest er der noget galt med tænderne eller tandkødet, og skal skaden ikke blive værre, er det vigtigt, at man søger professionel hjælp så hurtigt som muligt. Derfor er det en god idé for mange at gemme nummeret på en tandlægevagt, så man er forberedt, hvis tandpinen skulle opstå.

Tandpine – hvorfor opstår det?

Tandpine kan opstå som følge af flere ting. Som oftest vil der være tale om et hul i en tand, der ikke er blevet opdaget og behandlet. Er hullet overfladisk, vil der som oftest ikke være nogen gener, men når bakterierne finder vej ned til tandbenet, er der risiko for tandpine. Tandpine kan også opstå som følge af betændelse omkring tandroden eller i tandkødet. Det kan også skyldes parodontose, som betyder, at betændelsen har bredt sig til den knogle, som tanden sidder fast i. Alle ovenstående tilstande kan føre til en tandbyld, som er en ansamling af betændelse, og også det kan føre til tandpine. Tandpine kan altså opstå som følge af mange ting, og i stort set alle tilfælde er det en god idé at komme hurtigt til tandlægen, så man kan finde frem til årsagen og behandle den.

Hvad kan man selv gøre?

I de fleste tilfælde vil det ikke være muligt at fjerne tandpinen selv. Dog er der visse ting, man kan gøre for at dæmpe eller lindre smerterne. Eksempelvis kan man rense sin mund med varmt vand og bruge is til at mindske hævelser og bedøve munden og kæben en smule. Hvis det er muligt, kan det være en god idé at fjerne madrester mellem tænderne med tandtråd. Indtil man kan komme til tandlægen, vil almindelig smertestillende medicin være det mest effektive mod smerterne. Dog er det vigtigt at understrege, at man som det første skal tage kontakt til en tandlæge og bestille en tid, når man får tandpine.

Gem nummeret på en tandlægevagt og få hurtigt hjælp

Som sagt er tandpine en smerte, der er svær at holde ud i længere tid af gangen. Derfor vil mange ønske at få hjælp så hurtigt som muligt, når først smerten er opstået. Og her er det godt, hvis man har nummeret på en tandlægevagt gemt i telefonen. En tandlægevagt er nemlig en tandlæge, der sidder klar til at hjælpe 24 timer i døgnet. Så selvom du får tandpine midt om natten eller i weekenden, kan du få hjælp alligevel. Når du kommer til tandlægen hurtigt, får du ikke kun lindret dine smerter, men det kan også begrænse skaden. Derfor er det en god idé at gemme nummeret på en tandlægevagt i dag, så du er forberedt, hvis og når tandpinen opstår.

Vælg en lokal tandlægevagt

Når du vælger en lokal tandlægevagt, vil du takke dig selv, når tandpinen opstår. Så slipper du nemlig for at skulle bruge tid på transport, når du har tandpine. Bor du i København, kan du med fordel vælge Tandlægecenter Højbro Plads som din tandlægevagt. De sidder nemlig klar 24 timer i døgnet til at assistere dig, når du har tandpine, og samtidig er de centralt beliggende i indre by. De er derfor gode at have i baghånden, når du får tandpine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>