«

»

aug 02

Træpiller – så går du ikke galt i byen

Her den anden dag stod den på sommerhus-hygge med nogle gode venner og veninder. For mig var det ret vigtigt, at aftenen blev helt perfekt, for det var venner, jeg ikke havde set længe, og som jeg virkelig havde glædet mig til at se.

Jeg havde lavet dejlig mad. Sovs og kartofler og det hele. Ja, der manglede bestemt ikke noget der. Som aftenen skred frem, blev det dog køligt, selvom det jo er midsommer. Ja, det kan næppe komme som en overraskelse, at det danske vejr skuffede. Endnu en gang.

Nå, men det skulle ikke bremse hyggen, og vi var jo trods alt indendørs. Så problemet kunne fikses ved at tænde op i brændeovnen. Eller nærmere bestemt pilleovnen – ja, for sådan en har jeg fået anskaffet mig.

Træpiller er vejen frem

Med denne smarte pilleovn kunne jeg tænde op med træpiller. Og hvorfor var det nu en god ide? Jo, det var det – og er det – fordi træpiller er biobrændsel. Til forskel fra brug af fossile brændstoffer som fx olie og kul, som jo er med til at bidrage til CO2-udledning, er biobrændsel en vedvarende og bæredygtig energikilde.

Biobrændsel, som fx træpiller, er alle former for organisk materiale, bl.a. restprodukter fra skovbrug, afgrøder, bioaffald, gødning, landbrugsrester mm.

Som biobrændsel er det i dag almindeligt at bruge træpiller, træflis og halm. Dette er nemlig den mest bæredygtige biomasse. Træpiller fremstilles ved at sammenpresse tørre spåner og smuld, der som oftest er rester fra møbelindustrien. En fordel ved produktion af træpiller, er, at der under processen ikke tilsættes kunstigt lim eller tilsætningsstoffer – en følge af at træet frigiver en naturlig lim, idet det udsættes for højt tryk. Der er tale om en naturlig lim, som er med til at give træpillerne styrke, holdbarhed og en ekstremt høj energitæthed, der gør dem nemme at opbevare og transportere over store afstande.

Træpiller vs. fossile brændstoffer

Træpiller er altså det, man kan betegne som en vedvarende og bæredygtig energikilde. Hvad dette så mere konkret dækker, kan listes op i en punktform, hvor fordelene – hvis man sammenligner med fossile brændstoffer – er fremhævet:

  • Træpiller udleder ingen CO2
  • De fleste kvalitets-træpiller har en størrelse på 6 eller 8 mm, eftersom undersøgelser på området har vist, at netop denne størrelse træpiller har den største energikoncentration og producerer mindre aske. Fordelen er, at dette giver en renere afbrænding med reduceret udskillelse af de skadelige NOx forbindelser (kvælstofsforbindelser).
  • Træpiller udvikler stort set ingen svovldioxid
  • Træpiller kræver mindre energi at producere (kun ca. 2 pct. af indholdet i pillen) og er både nemme og sikre at transportere.

En vellykket aften

Nå, men tilbage til den hyggelige aften med mine venner.

Jeg fik tændt op i pilleovnen, og det var til stor glæde for hovedparten af mine gæster, som alle er meget miljøbevidste og derfor satte stor pris på min CO2-neutrale optænding.

”Træpiller”, sagde de. ”Godt at se, at du bruger træpiller og tænker på miljøet”. De spurgte mig, hvor jeg havde købt mine træpiller, og jeg svarede dem, at de stammede fra webshoppen Absolut Træpiller.

På webshoppen kan man købe træpiller fra en lang, lang række producenter. Det gode ved Absolut Træpiller er, at webshoppen har stor fokus på, at træpillerne ikke blot skal være i høj kvalitet, men også til at betale. Det er derfor muligt at prøve sig frem ved at købe træpiller af forskelligt mærke, og så se hvilke man bedst kan lide.

En ting er i hvert fald helt sikkert: Træpillerne var en succes, og det er bestemt ikke sidste gang, at min nyerhvervede pilleovn skal få lov at smage på træpiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>